
Projektnamn: Villa Vilse.
Ett generationsöverskridande undersökande i det här med att vara människa.
I samhället idag existerar en ålderssegregation.
I projektet ”Villa Vilse” vill vi låta äldre möta unga och utforska vad dessa möten kan ge av livsglädje, mod, erfarenhet och energi.
Vi vill utifrån äldre och yngres berättelser om sina respektive framtidsdrömmar skriva en dans och musikteaterföreställning som vill visa på hur samverkan mellan unga och gamla ger publiken insikt och medvetenhet att fortsätta verka för att unga och äldre möts och samspelar på olika nivåer.
Projektbeskrivning.
Många äldre i vårt samhälle upplever livet som meningslöst. De är ensamma, passiviseras och tystnar. Många blir deprimerade. Samhället har utvecklats att bli mer och mer segregerat. Det finns idag seniorboende, gymnastik för äldre, seniorträning, mötesplatser för äldre, bridge för äldre, bussresor för äldre. Och på motsvarande sätt för de unga. Många yngre upplever en tomhet, ingen bryr sej och några känner stor ensamhet trots att det finns andra ”vänner” runt dem. En del går omkring med självmordstankar. Vi vill visa på alternativ till segregation genom ett generationsprojekt både vad gäller process, föreställning och publik. Vi vill att Skåne ska ligga i framkant och vara en förebild för övriga regioner. Vi vill arbeta i ett projekt som förändrar relation och ger mening i tillvaron.
Projektplan.
-
Äldre
Vi utforskar äldres situation i samtal med deltagarna. Berättelserna och samtalen kring livet som pensionärer, förändringen när vi slutar arbeta och vår identitet förändras. Vad händer med oss när vi mister nära och kära och hur går tankarna kring att själv möta döden?
Utifrån de dokumentära berättelserna skapar vår dramatiker, i samarbete med regissören, ett fiktivt universum med tio fiktiva karaktärer som utgör stommen i en teaterföreställning.
Syftet med studiecirklarna där medverkande äldre deltar är både research och inspiration för att skapa berättelser och för att ge seniorerna inflytande över dramatikerns text. Under processen med äldre kommer våra pedagoger att samverka med personal och deltagare. Vårt mål är att implementera en modell för det viktiga samtalet.
-
Unga
Under projektets gång tänker vi skapa ett arbetsmaterial där lärare kan inspireras till samtal och aktiviteter om generationer.
Under arbetet ber vi gymnasieungdomar att berätta om drömmar och framtidsvisioner för oss. Antingen att vi själva besöker klasser eller att lärarna kan inspirera eleverna att skriva ner sina berättelser. Dessa kommer att ligga till grund för skapandet av föreställningen ”Villa Vilse”. Vi kommer att bygga vår föreställning på de yngres och de äldres berättelser och skapa ett verk som beskriver olika generationers likheter och olikheter i synen på livet.
I centrum står själva föreställningen som kommer att framföras av Teater Inc i en annorlunda lokal i Malmö. Tanken är att alla gymnasieklasser som vill och kan ska uppleva föreställningen.
Med föreställningen som utgångpunkt samlas man efteråt i resp klass på resp skola för samtal och arbete kring frågor om generationer och framtiden.
-
Publik
Sista delen av projektet är den färdiga föreställningen fylld med livskraft och energi, humor och allvar och många rörande berättelser. Vi kommer att göra det möjligt för äldre att komma och titta.
Genom långsiktigt förberedelsearbete, tillgänglighet, lämpliga föreställningstider, abonnerade bussar och framförallt en gripande föreställning kommer många av dem vi samtalat med att känna igen sej.
Vi kommer också att samverka med Skånes/Malmös gymnasieskolor att arrangera teaterbesök. Det betyder att i salongen kommer unga och äldre att dela samma upplevelse vid samma tillfälle.
Övrig publik kommer självklart att vara välkommen. Vi räknar med många utsålda föreställningar. Vi tänker också streama föreställningen som gör att många fler kommer att involveras i projektet och kunna uppleva skådespelet.
Formspråk:
Det konstnärliga teamet vill utforska hur ord, tystnad och musik blir likvärdiga delar i föreställningen, som kombinerar inspelad musik och röster med ”live” framträdande.
Musiken kommer att få en avgörande betydelse framförallt som dramatisk/dramaturgisk motor.
Musiken kommer att driva föreställningen framåt och vara ett instrument för berättelsen. Vi kommer att låta musikgenrer och stilar mötas och konfronteras med och mot varandra: klassisk musik, operamusik möter musik från vår nutid: house, funk, rap, crunk, indie, poppunk och inte minst den mångkulturella musiken.
Att skapa teater till operamusik eller scenisk gestaltning till mångkulturell musik är ett formspråk som vi kommer att utforska och hoppas finna nya vägar att gestalta vår berättelse. Operans starka uttryck för sorg och glädje likväl som nutidens musikaliska uttryck för känslor vill vi utveckla i föreställningen. Det kan förhoppningsvis ge nya sceniska uttryck.
Publikens upplevelse:
Du kommer in som publik. Möts av värdar som tar emot dej – gör dej hemmastadd på publikläktaren. Musik ljuder från överallt. Ljuset förändras – magi. På scenen ser du människor passera förbi. Alla i rörelse. På väg. Till vad? Från vad? Möten och konflikter uppstår. Rörelsen ledsagas av musik, texter och tystnad. Så plötsligt är endast ett fåtal kvar. De unga och De gamla. Vi får lära känna dessa båda som grupper och som individer. De gamla vars kroppar inte längre alltid fungerar, fulla av kreativitet och kraft, som samhället/normen inte alltid ger tillåtelse att uttrycka. De unga fulla av vitalitet, framtidstro och en aldrig sinande energi. Plötsligt avstannar allt: Den gamla primadonnan möter den unge hip-hopparen. Hon katolik – han muslim. Ett möte som anar ond bråd död. Spelet kan börja.
En föreställning om två akter 45 min vardera.
Tidsplan:
2025 VÅREN - SAMLA BERÄTTELSER
Under våren 2025 kommer materialinsamling att ske. Möten med äldre, besök på gymnasieskolor. En dramatiker/regissör/ koreograf skapar därefter ett drama av berättelserna. Vidare ägnas våren 2025 åt workshop med de äldre skådespelarna.
Teamet kartlägger tilltänkt publik och arbetar fram ett koncept för föreställningen.
2025 HÖSTEN - SKRIVA PJÄS/REPETERA PJÄSEN/SKAPA MUSIK
Hösten/vintern 2025 ägnas åt repetitioner och produktion av föreställningen samt arbete att finna nya publikgrupper. Arbete med att engagera amatörer som medarbetare. Arbete med att hitta teaterlokal. Scenografi, kostym och rekvisita presenteras. Tillverkning av scenografi, rekvisita och kostym påbörjas.
2025 - VINTERN OCH 2026 VÅREN
Professionella dansare anställs och repetitioner med scener, danser och helheten påbörjas. Efter ett antal veckor blir det premiär. Spelperiod.
TANKAR KRING PROJEKTET
Vårt projekt är ett generationsprojekt. Målet är att visa hur unga och äldre tillsammans kan umgås, leva, skapa och utbyta erfarenheter. Hur musiken/dansen/teatern kan föra människor samman och utveckla kreativitet och ge mening i tillvaron. Hur en äldre man kan bli bästa vän med en ung man. Hur en äldre kvinna kan bli förälskad i en ung man. Hur människor i olika åldrar interagerar med varandra och vad generationsmöten kan skapa med hjälp av musik och dans.
PRODUKTIONSTEAMET består av äldre och yngre konstnärer.
SKÅDESPELARENSEMBLEN består av äldre och yngre artister.
Tillsammans skapar team och ensemble en föreställning om att behövas och inte hamna utanför i vårt samhälle.